Keresés
Keresett szó:

Rendezés:
Bejelentkezés
Hírlevél
TÁMOGATÓINKFigyelem és odaadás - Az én tudománya

Georg Kühlewind
Kiadó: Kláris, 2003
Teljes ár: 1680 Ft      Engedményes ár: 1510 Ft   (-10%)
Mennyiség:  


Kemény borító, cérnafűzött, 96 oldal
Ez a könyv a szerző szándékától függetlenül a modern művészet általános jellemvonásához közelít: sok aktivitást követel az olvasótól, ha a közönséges értésen túl egyéb elvárásokat is táplál - a szerző reménye ez...
...Habár a mindennapi tudat határa felfelé, a tudatfeletti irányában elmosódott - ezért lehetséges a mindennapi tudat számára a tisztán logikus gondolkodás és a művészi érzés -, a tudatfeletti átélését szakadék választja el a mindennapi tudattól. A szakadék a mindennapi tudat értelmében formákhoz való ragaszkodásából áll, mely által a magam-érzés - és egyúttal az attól való félelem - létrejön, hogy az én-tudat túl gyenge a tudatfeletti erők hatalmasságának elviseléséhez. Ezt a küszöböt biztonsággal csak úgy lehet átlépni, ha egyrészt egy relatív megformálatlan én-tudat, másrészt egy befogadó - pillanatnyilag üres - figyelem jön létre. Más szavakkal: ha a lélek individuális szellemmé válik. Ahogyan a lélek én-tudat valami formáltra vonatkoztatva, úgy a szellem én-tudat semmire, semmilyen formára sem vonatkoztatva. A lelki én-tudatról lemondani azonban csak egy erősebb ön-tudat képes, mely erősebb annál, amiről lemond.
Ez a fejlődési folyamat úgy is leírható, mint átmenet a tanútól az igaz tanúhoz. Az első tanú a reflektáló, aki a tudati folyamatok múltjáról tanúskodik, a második az igazi tanú, aki a saját jelenét átéli.
 A könyv besorolása: Ezoterikus tanulmányok