Keresés
Keresett szó:

Rendezés:
Bejelentkezés
Hírlevél
TÁMOGATÓINKD. N. Dunlop kor- és életrajz

Thomas Meyer
Kiadó: Natura-Budapest, 2011
Teljes ár: 4500 Ft      Engedményes ár: 4500 Ft
Mennyiség:  


Puha borító, 488 oldal

Daniel Nicol Dunlop 1868. december 28-án született a skóciai Kilmarnockban. Anyja korai halála után a gyermekkorát nagyapjánál tölti, a sok „állókővel a megalit kultúrára emlékeztető Arran szigetén.
A 18 éves fiatalember Dublinban találkozik élettársával, Eleanor Fitzpatrickkel, a festő-költő George William Russellel és W B. Yeatsszel. Az Ely Place-en különleges teozófiai munka- és életközösséget hoznak létre. D. N. Dunlop Russellel együtt kiadja az Irish Theosophist folyóiratot.
Kétéves amerikai tartózkodása alatt indul el külső életpályája a villamos-energia-gazdálkodás területén, ezután haláláig főként Londonban dolgozik.
1911-ben megalapítja a British Electrical and Allied Manufacturers Associationt (Brit Elektrotechnikai Szövetség), a gyártók és műszaki szakemberek szövetségét, 1924-ben az első Energia Világkonferenciát (mai nevén World Energy Council), amit egy folyamatos gazdasági világkonferencia előfutárának szánt.
Messzetekintő hivatali működésével párhuzamosan Dunlop fáradhatatlanul tevékenykedik a teozófia, később az antropozófia ügyéért. 1922-ben találkozik Rudolf Steinerrel, ezután megszervezi a Penmaenmawr-i és Torquay-i nyári tanfolyamot, 1928-ban pedig a mindmáig egyetlen antropozófiai világ- konferenciát (Londonban). Mély barátság fűzi többek között E. C. Merryhez, W J. Steinhez, Ludwig Polzer-Hoditzhoz, George Adamshez és Ita Wegmanhoz. 1930-ban a nagy-britanniai Antropozófiai Társaság főtitkára lesz, 1935-ben sok más taggal együtt kizárják az Általános Antropozófiai Társaságból. 1935. május 30-án hal meg Londonban.

Dunlop ragyogó szervező volt. Fiatal éveiben sok előadást tartott, számos cikket és több könyvet írt. Miután találkozott Rudolf Steiner szellem-tudományával, egyre inkább a színfalak mögött működött. Másokat akart támogatni, és a munkájuknak legmegfelelőbb helyre elvezetni.
Így gyakorlati okkultistaként, az emberiség nagy misztériumi áramlataival meglevő mély kapcsolatának tudatában dolgozott, és cselekedeteiben már a 20. század elején a század végére figyelt.
D. N. Dunlopot joggal tekinthetjük a 21. század világgazdasága, valamint a valódi individualizmusra építeni akaró szellemi közösségek minden formája inspirátorának.

A könyv besorolása: Életrajz