Keresés
Keresett szó:

Rendezés:
Bejelentkezés
Hírlevél
TÁMOGATÓINKAz ember mint a teremtő, alakító és alkotó kozmikus szó harmóniája

Rudolf Steiner
Kiadó: Genius, 2003
Teljes ár: 1790 Ft      Engedményes ár: 1790 Ft
Mennyiség:  


Puha borító, ragasztott kötés, 174 oldal

Tartalom

1. A kozmikus viszonyok, a földi helyzet és az állatvilág összefüggése az emberrel
- Az ember mint mikrokozmosz. Alkotó és alakító képzőerők. A madarak nemzetsége. Az ember mint sas, az oroszlán és a bika összefoglalása. Az ember belső világa és a külső kozmosz megfelel egymásnak. Az alakzatok művészi felfogása. A művészi mint megismerési elv.
- A Nap-átvilágította légkör és az állatöv. A mindenség régiói. Az ember kapcsolata a bolygórendszerrel. A három csábító hívás és a belőlük fakadó veszély. A rezgések összegződésének törvénye. Az Állathármasság tanítása: a világmindenség írásjele. Az ember három válasza az egyoldalúságok kiegyenlítése, a mechanikus földi civilizáció átszellemesítésére. Kozmikus szimbolizmus.
- A Föld fizikai és a lélek szellemi szubsztanciája. Szellemi és fizikai-földi erők. Az ember fizikai-szellemi szubsztanciájú és egyben dinamikus erőlény. Az ember karmikusan adósa a Földnek. A kozmikus lények ezt kiegyenlítik. Az Állathármasság kozmikus rejtélye.
2. A kozmikus jelenségek és a kozmikus lények belső összefüggése
- A földfejlődés metamorfózisai és azok utóhatása a mai Föld állapotában, A rovarvilágban ható kozmikus erők. A pillangók természete és a növényvilág. Miért szükséges absztrakt gondolataink átalakítása művészi érzékké?
- Az anyag átszellemítése a madarak és a pillangók által. Kozmikus ökonómia. A pillangók és a madarak szellemi fénye. A madarak hőadta könynyűsége és a denevérek szürkületi nehézkedése a denevér - a kozmikus félelem. Az általuk kiválasztott szellemi matéria lesz a sárkány tápláléka. Michael impulzusa védi meg ettől a mai embert.
- Mi a különbség az ember és a magasabbrendű állatok kozmikus fejlődésében? Egyidejűleg az ember lefelé való fejlődésével kialakulnak az állattörzsek. A Föld együtt él a kozmikus élettel. Hüllők és halak. Az ember és az állatok összefüggése. Híd a növényvilág felé. Az ásványok jelentősége.
3. A növényvilág és az elementáris lények
- A növényi lét. A gyökér-szellemek, vízi-lények, levegő. És tűzszellemek. Munkájuk a növényvilágban. Az átszellemített fizikaiság kisugárzása a világtérbe. A növény növekedésének szellemi folyamata. Egymásba hat a lefelé áramló szeretet-áldozat ereje és a felfelé áramló nehézkedési erő.
- A törpék ellenszenve az alacsonyabbrendű állatokkal szemben, melyeknek ők a kiegészítései a fej irányában. Megfigyelésük éber ereje. A sellők egészítik ki a halak és a kétéltűek lényét. A tündérek kiegészítik a madarakat a másik oldalról, lefelé. A tűzszellemek a pillangók természetének kiegészítői. Gonosz és jóindulatú elemi lények, és azok felépítő és lebontó erői. A szférák eltolódásának eredménye. - A természeti elementáris lények észlelése és átélése. Kozmikus szavaik sok árnyalata zeng együtt a világigében. Ez az utolsó megcsendesülése a teremtő, alkotó, alakító kozmikus Igének. Mindennek harmonikus összecsendülése: az ember.
4. Az emberi szervezet titkai
- Anyagcsere- és keringési folyamatok. Betegség és gyógyulás. A pedagógia művészete és a terápia.
- Az ásványok az emberben, s azok átalakulása hőéterré. Az emberből emberi módon jutnak fel az erők a magasabb hierarchiákhoz. A növényvilág az emberi lelkiismeret természeti tükre. A felvett növényvilág átszellemítése az emberi szervezetben. A növényi táplálék alakulása az állatokban.
- A morális-szellemi élet forrása az emberben: az embermegértés és emberszeretet. Morális hideg és morális gyűlölet az ember fizikai képmásában. A hierarchiák munkálkodnak az ember szellemi formáján.
 A könyv besorolása: Antropozófia - Rudolf Steiner, Csillagbölcsesség, Ezoterikus tanulmányok